09.04.2025

SmartEd – AI Integration in Schools

📖 Învățarea pe tot parcursul vieții (Lifelong Learning) are un rol esențial în devenirea profesională a cadrelor didactice și a calității oferite elevilor, prin dezvoltarea de competențe noi, prin îmbunătățirea abilităților pedagogice și prin diversificarea metodelor de predare. Acest lucru le permite să răspundă mai bine diverselor nevoi ale elevilor. 

De asemenea, participarea cadrelor didactice la cursuri de formare continuă și la activități de dezvoltare profesională poate crește motivația și satisfacția acestora în carieră. 

Astfel, îi perioada 1-5 aprilie, 4 profesori din partea Asociației pentru Educație și Formare ASEF din Bacău, au participat la mobilitatea din cadrul proiectului Erasmus+ LTTA SmartEd – AI Integration in Schools, în Massafra, Italia.

Instituția organizatoare, UNIVERSITÀ POPOLARE DELLE GRAVINE IONICHE din Italia, a inițiat activități cu parteneri din 6 țări europene: Turcia, România, Croația, Grecia, Cipru și Lituania. 

Delegația din partea României🇹🇩 a fost reprezentată de: profesor consilier școlar Alexandrina Scorțanu, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Bacău, Crina-Cătălina Muraru, profesor de informatică la Colegiul Național „Ferdinand I” din Bacău, Simona-Andreea Șova, profesor de limba și literatura română la Colegiul „N. V. Karpen” Bacău și Ana Maria Andrioaie, profesor de limba și literatura engleză la Colegiul „Mihai Eminescu” din Bacău.

Scopul mobilității a constat din prezentarea Programului de formare a profesorilor Integrarea AI pentru educația incluzivă și stabilirea modalităților de diseminare și pilotare a acestuia în școlile partenere și în comunitate. Participarea la această mobilitate Erasmus+ le-a oferit celor 4 cadre didactice din România oportunitatea de a acumula cunoștințe valoroase atât în domeniul AI, cât și pe plan personal: au învățat metode și strategii educaționale moderne, centrate pe elev și pe învățarea activă, pe care le pot aplica direct în activitatea lor didactică, au descoperit instrumente digitale noi, care pot facilita procesul de predare-învățare și pot crește implicarea elevilor în clasă, au dobândit o mai bună înțelegere a unor concepte precum AI, învățare colaborativă, lucru care le-a ajutat să conștientizeze importanța promovării toleranței, diversității și cooperării între culturi diferite. 

De asemenea, pe lângă cunoștințele teoretice, au avut ocazia să observe bune practici educaționale dintr-o altă țară și să le compare cu cele din sistemul românesc. Schimbul de idei cu participanți din alte țări europene a fost extrem de valoros, iar discuțiile și activitățile comune le-au ajutat să-și dezvolte gândirea critică, capacitatea de adaptare și abilitățile de comunicare în limba engleză.

Pe plan profesional, experiența mobilității le-a oferit celor 4 cadre didactice oportunitatea de a învăța și aplica noi metode de predare și instrumente educaționale inovatoare. Au devenit mai deschise în integrarea tehnologiei în procesul educațional și mai atente la nevoile individuale ale elevilor. Schimbul de bune practici cu colegi din alte țări europene le-a oferit perspective noi în educație și le-a întărit dorința de a inova în sala de clasă. De asemenea, le-a ajutat să-și dezvolte abilitățile de comunicare într-un context internațional și să-și îmbunătățească competențele lingvistice. Pe plan personal, mobilitatea a fost o experiență deosebit de valoroasă. Au avut ocazia să cunoască oameni din culturi diferite, să învețe să colaboreze într-un mediu multicultural, să își depășească zona de confort, să-și consolideze încrederea în sine, flexibilitatea, capacitatea de a se adapta la situații noi și să devină mai conștiente de importanța dialogului intercultural și a valorilor europene.

În ansamblu, învățarea pe tot parcursul vieții este crucială atât în dezvoltarea profesională a cadrelor didactice, cât și pentru crearea unui mediu educațional de calitate, care să răspundă nevoilor elevilor și să contribuie la formarea unor cetățeni bine pregătiți pentru viitor.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin