20.06.2009

Cinema Orizont din Bacau = Pericol public

In ultimul timp in Romania se intampla tot mai des, datorita degradarii cladirilor, sa cada cate o bucata de tencuiala sau alte materiale de constructie. Un caz ca acesta este Cinematograful Orizont din Bacau. Saptamana aceasta, la baza peretelui sudic al cladirii se afla un morman de tencuiala cazut de pe perete. Faptul ingrijorator il reprezinta ca zona este intens circulata, pe acolo trecandu-se spre statia de autobuz de la Orizont.

Realitatea in Bacau este ca nu s-a mai investit nimic in cinematografele bacauane, si nici nu cred ca s-ar investi deoarece Cinema City din Arena Mall a semnat demult, actul de deces ale lor. Singurul interes care il mai reprezinta, este valoarea lor imobiliara. In 1989 in Bacau erau patru cinematografe:“Muncitorul” ,“Central”, “Orizont” si “Progresul”.

La ''Progresul '' se facuse discoteca, magazin de mobila. La ''Muncitorul'' s-a facut Bingo. ''Orizontul '' e inchis, iar ''Central'' urmeaza...sa fie inchis.

Tencuiala care cade zilnic printre trecatori, de pe cinematograful Orizont.


Spatele cinematografului, strada Cornisa Bistritei.



“In Bacaul de altadata, mersul la cinematograf era un eveniment. Dupa o zi de lucru, imbracai hainele cele mai bune si te indreptai, cu zambetul pe buze, spre un loc in care erai indrodus pentru cateva ore intr-o alta lume. Acolo, lumea buna a orasului era intampinata de acordurile unui pian care se asigura de realizarea unei atmosfere de sarbatoare. In timpul derularii filmului se faceau pauze pentru schimbarea rolei, vreme in care publicul iesea pe holul cinematografului unde serveau un pahar de coniac si discutau despre realitatile din timpul zilei. Un rol important in tot acest sistem, bine pus la punct, il jucau casieritele. Acestea erau adevarate vedete locale. Nevoia mare de bilete facea sa fie recunoscute pe strada si salutate respectuos. Cea mai celebra dintre toate casieritele era Sanda de la Cinematograful Muncitorul, acesta fiind si cel mai ravnit dintre cinematografele bacauane, locul unde se intalneau oamenii de cea mai buna calitate.” Iata realitatea cinematografelor din a doua jumatate a secolului XX, asa cum ne-a prezentat-o istoricul Eugen Sendrea.

Un comentariu:

  1. Cinematograful trebuie folosit ca sala de spectacole.
    Adusi cantareti in voga si in devenire, organizari de spectacole , intalniri , etc.
    Cu siguranta se pot gasi si solutii mult mai bune, practice si economice.Important sa se doreasca si sa existe interes !

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin